Pavlova z kremem kokosowym, kiwi i miąższem z marakui
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery
Keyword: pavlova
Porcje: 6osób
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
Pavlova
150mlbiałek jajkaz 4 jajek M
220gcukru drobnego do wypieków
1łyżeczkamąki (skrobii) ziemniaczanej
1łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
szczyptasoli
Krem kokosowy i dodatki
1puszkamleka kokosowegoschłodzona przez noc w lodówce
1łyżeczkacukru pudru
4owocekiwi
4łyżkimiąższu z marakuize świeżych owoców lub z puszki (link do marakui w puszce znajdziesz w treści przed przepisem)
Wykonanie
Piekarnik nagrzewam do 120st.C bez termoobiegu
Przygotowuję płaską blaszkę do pieczenia i papier. Na papierze odrysowuję ołówkiem lub długopisem okrąg o średnicy ok 20cm. Odwracam papier, by ołówek był pod spodem i nie zabrudził bezy, przyklejam papier do blaszki np. masłem. Odstawiam na blat.
Białka, najlepiej w temperaturze pokojowej, umieszczam w dużej, czystej i suchej misce. Wsypuję szczyptę soli.
Przygotowuję resztę składników na bezę, by mieć je w zasięgu. Zaczynam ubijać białka, najpierw na niższych obrotach, później coraz wyższych.
Kiedy już mocno się spieni, ale jeszcze nie całkiem na sztywno, zaczynam wsypywać cukier. Ważne by wsypywać małymi porcjami, po 1 łyżce i ubijać ok minuty po każdej porcji, by cukier mógł dobrze się rozpuścić. Teraz już nie musimy się martwić, że bezę przebijemy, więc można ubijać długo.
Kiedy już zużyję cały cukier ubijam dalej, aż pomiędzy palcami nie będę wyczuwała kryształków cukru. Piana powinna być lśniąca i bardzo sztywna.
Wlewam do białek sok z cytryny i miksuję jeszcze chwilę.
Wsypuję łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i mieszam już delikatnie szpatułką.
Wykładam masę na przygotowaną blaszkę, starając się ułożyć ją w wysoki placek o średnicy odrysowanego wcześniej koła. Biorę czystą łyżkę i wygładzam nią boki, pociągając zewnętrzną stroną łyżki od dołu do góry.
Wstawiam do piekarnika. W temperaturze 120st. C trzymam 30 minut, później obniżam temperaturę do 100st.C i suszę 2,5 godziny.
Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam zamknięty ok 30 minut. Potem lekko uchylam i zostawiam bezę by całkowicie wystygła i wyschła na min. godzinę. Jeśli wyjmiemy ją za szybko, może nam popękać i ciężko ją będzie przenieść z papieru do pieczenia.
Krem kokosowy
Stałą, gęstą część mleka kokosowego ubijam z cukrem pudrem na krem.
(jeśli Twoje mleko kokosowe nie zgęstniało na sztywno, możesz spróbować uratować sytuację. Wyjmij delikatnie mleko kokosowe z puszki, starając się wyjąc górną, bardziej gęstą część i ubijaj z dodatkiem śmietan-fixu i cukru pudru.)
Na lekko zapadnięty środek bezy wykładam krem kokosowy. Kiwi obieram i kroję w ósemki. Układam na kremie. Całość polewam miąższem z marakui.
Smacznego!
Notes
Jeśli Twój piekarnik ma skłonności do przypiekania dań zbyt mocno, pilnuj czy beza za bardzo się nie rumieni. Jeśli tak się dzieje, obniż temperaturę np. o 10 st. C. Analogicznie, jeśli uważasz, że masz słabszy piekarnik i nie grzeje dobrze, możesz podwyższyć temperaturę.Podane w przepisie temperatura i czas pieczenia są idealne w moim piekarniku, by beza pozostała biała i dobrze się wysuszyła. Musisz wyczuć swój piekarnik i dostosować te wartości do siebie.Nawet jeśli beza za pierwszym razem ci się za bardzo spiecze lub popęka, to na pewno będzie smaczna!Powodzenia!