Mleko roślinne lekko podgrzewam. Dodaję do niego 2 łyżeczki proszkowanej herbaty matcha. Mieszam mikserem lub blenderem do całkowitego rozpuszczenia herbaty matcha w mleku. Jeśli posiadasz spieniacz do mleka, może się teraz przydać. Ja używam blendera ręcznego z końcówką do ubijania.
Przelewam mleko do dwóch szklanek.
Wyjmuję 2 łyżki stałej części z puszki mleka kokosowego, dodaję pół łyżeczki ksylitolu lub innego słodzidła i ubijam na śmietankę.
W osobnym naczyniu (najlepiej z dziubkiem) przygotowuje kawę Inkę. Wsypuję 4 łyżeczki kawy Inka, zalewam gorącą wodą. Dodaję syrop daktylowy lub inne ulubione słodzidło i mieszam do rozpuszczenia.
Delikatnie, po ściance szklanki wlewam kawę Inkę do przygotowanych szklanek. Uważam, by warstwy się nie wymieszały. Można pomóc sobie łyżeczką i po niej wlewać małym strumieniem kawę na ściankę szklanki.
Wykładam po łyżce śmietanki na przygotowaną kawę i podaję.
Smacznego!