Fit batoniki jaglane z orzechami, bakaliami i czekoladą
Czas przygotowania30 min.mins
Czas całkowity30 min.mins
Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Porcje: 24sztuki
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
1szklankakaszy jaglanejsuchej
3suszone daktylelub ok 1 łyżeczka dowolnego słodzidła
1dojrzały banan
50gpestek słonecznika
30gpestek dyni
30gsuszonej żurawiny
30gsuszonych jagód goji
30grodzynek
30gwiórków kokosowych
20gmigdałówlub innych orzechów
2szklanki mleka roślinnegolub wody
1tabliczkaczekolady gorzkiej
2łyżkioleju kokosowego
Wykonanie
Kaszę jaglaną przelewam na sicie gorącą wodą przez dłuższą chwilę, by nie była gorzka.
Zalewam w garnku 2 szklankami gorącego mleka lub ostatecznie wody. Dodaję 3 daktyle i gotuję na wolnym ogniu do miękkości ok 15 minut.
Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaję rozgniecionego widelcem banana. Wsypuję posiekane pestki dyni, połowę migdałów( resztę pozostawiam dla ozdoby) słonecznik i pozostałe bakalie. Można użyć dowolnych orzechów i suszonych owoców, jakie masz pod ręką. Mieszam i w razie czego dosładzam dowolnym słodzidłem według gustu.
Masę wykładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wielkości ok 20x30cm. Rozkładam równomiernie i ugniatam.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180st.C na ok 20 minut.
Po tym czasie lekko studzę, delikatnie ciepłe wyjmuję wraz z papierem z blaszki i kładę na blat lub deskę do krojenia. Kroję w prostokąty.
Czekoladę siekam na drobniejsze kawałki, wsypuję do miski wraz z olejem kokosowym i roztapiam w kąpieli wodnej - miskę kładę na garnuszek z wrzątkiem tak, by dno miski nie dotykało wody. Mieszam aż do rozpuszczenia. Czekoladą polewam batoniki. i wstawiam do lodówki do wystudzenia.
Smacznego!