Go Back
Drukuj
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Wydrukuj przepis
Sos BBQ z rabarbaru. Idealny sos do grilla
Czas przygotowania
20
min.
mins
Czas całkowity
20
min.
mins
Porcje:
1
słoik poj. ok 300ml
Calories:
Autor:
Karolina Nicpoń
Składniki
3
łodygi
rabarbaru
1
cebula
2
ząbki
czosnku
0,5
szklanki
wody
0,5
szklanki
ketchupu
lub pasaty pomidorowej
0,25
szklanki
cukru trzcinowego lub erytrolu
2
łyżki
sosu worcestershire
ja nie zawsze dodaję
2
łyżki
syropu klonowego, z agawy lub miodu
2
łyżki
octu jabłkowego
1
łyżka
musztardy
0,5
łyżeczki
soli
0,5
łyżeczki
ostrej papryki wędzonej
0,5
łyżeczki
pieprzu
0,5
łyżeczki
cynamonu
1
łyżka
oleju
do smażenia
Wykonanie
Rabarbar kroję na ok 1 cm paski. Cebulę i czosnek siekam drobno.
W rondelku rozgrzewam 1 łyżkę oleju. Wsypuję cebulę i smażę na małym ogniu, aż do zeszklenia. Dodaję czosnek i smażę chwilę, aż poczuję jego zapach.
Wsypuję rabarbar, wodę i wszystkie pozostałe składniki. Duszę sos do momentu kiedy rabarbar będzie mięciutki.
Miksuję na gładki sos. Zamykam na gorąco w słoiku i przechowuję w lodówce. Smacznego!