4łyżeczkikawy Inki o smaku czekoladowymjeśli użyjesz Inki klasycznej, dodaj do puddingu słodzidła do smaku.
1dojrzałeawokado
2łyżkisoku z cytryny
1łyżkasyropu daktylowego, klonowego, z agawy lub miodu
kilkaorzechów włoskich
Wykonanie
Mleko wlewam do rondelka. Podgrzewam, ale nie doprowadzam do wrzenia. Wsypuję kawę Inkę o smaku czekoladowym i mieszam. Dodaję nasiona chia i mieszam wszystko bardzo dokładnie trzepaczką.
Przykrywam i odstawiam na 15 minut.
Awokado obieram, usuwam pestkę. Miąższ wkładam do naczynia. Dodaję syrop klonowy, sok z cytryny i blenduję na gładką masę. W razie konieczności dosładzam do smaku.
Mus z awokado wykładam na dno szklanki lub pucharka. Na to nakładam pudding chia. Ozdabiam świeżą miętą i orzechami.
Notes
Kawę Inkę o smaku czekoladowym jako jedyną ze wszystkich zalewamy mlekiem, a nie wodą. Jeśli użyjesz innego smaku, zalej kawę Inkę gorącą wodą, a resztę wykonaj według przepisu.