Wegańska i bezglutenowa tarta jagodowa bez pieczenia
Czas przygotowania20mins
Czas całkowity20mins
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Keyword: ciasto bezglutenowe
Porcje: 1duża forma na tartę lub 3 o śr. 12cm
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
Spód do tarty bez pieczenia
1szklankasuszonych daktyli
1szklankawiórków kokosowych
1/2szklankiorzechów włoskich
1/2szklanki płatków owsianychproporcje i rodzaje orzechów/płatków można zmieniać według potrzeb i gustów
1łyżkadowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy
szczyptasoli
Masa jagodowa
1szklankajagód leśnychświeżych lub mrożonych
1szklankaciecierzycygotowanej lub z puszki
2łyżkistałej części mleka kokosowegolub wegańskiej śmietanki
2łyżki dowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy
1łyżeczkaekstraktu waniliowego naturalnego
2łyżki soku z cytryny
1/2szklankiwody
1/2łyżeczki agar agarw wersji nie wege, można użyć gotowej jagodowej galaretki
Wykonanie
Daktyle zalewam wrzątkiem na ok 15 minut. Po tym czasie odcedzam i wraz z resztą składników wkładam do malaksera. Miksuję, aż postanie gęsta, klejąca masa.
Masę wykładam na formę do tarty i zwilżonymi rękoma wyklejam spód i brzegi. Jeśli używasz małych foremek do tarty, warto je wyłożyć wcześniej folią spożywczą, by łatwo można było wyjąć tarty na talerzyk.
Do rondelka wlewam wodę i wsypuję agar. Mieszam i podgrzewam aż zacznie lekko bulgotać, ale jeszcze się nie gotować. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Do blendera kielichowego lub innego mocnego sprzętu, wsypuję ciecierzycę, umyte jagody, śmietankę kokosową, słodzik, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Dodaję również lekko przestudzoną, ale dalej płynną wodę z agarem. Miksuję na gładki krem. Im gładszy, tym lepiej. U mnie w blenderze kielichowym udał się idealnie.
Na spód tarty wylewam krem jagodowy. Dekoruję świeżymi jagodami i wstawiam do lodówki na ok godzinę.
Smacznego!