szczyptachili (ostrej papryki lub pieprzu cayenne)
1/3łyżeczkimielonego kuminu rzymskiego
1łyżeczka kurkumy
1/2łyżeczkisoli
Szarpana wieprzowina - Pulled pork
1kgkarkówki lub łopatki wieprzowej
2łyżeczkimusztardy dijon
2łyżeczkicukru
2łyżeczki czarnego pieprzu
1łyżeczkasoli
1łyżeczkagranulowanego czosnkuja pominęłam
1dużacebula
300ml piwa, wina lub wody
Wykonanie
Pulled pork - szarpana wieprzowina
Pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę przygotowuję wcześnie rano, by w porze obiadowej była gotowa. Wymaga ona ok 6, 7 godzin wolnego pieczenia w niskiej temperaturze.
Mięso myję, osuszam. Smaruję musztardą z każdej strony. W misce mieszam wszystkie przyprawy i wcieram je w mięso.
Na dno naczynia żaroodpornego układam cebulę, przekrojoną na pół. Na dwóch kawałkach cebuli kładę mięso. Chodzi o to, by nie leżało na dnie, tylko na cebuli. Wlewam piwo, wino lub wodę.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 135st. C z grzaniem góra dół bez termoobiegu. Po 1 godzinie zmniejszam temperaturę do 100 st.C i zostawiam na 6 godzin. Jeśli mamy większy kawałek mięsa, czas trzeba odpowiednio wydłużyć.
Gotowe mięso będzie się łatwo rozrywać za pomocą widelca.
Gulasz z dyni
Dynię i ziemniaki obieram i kroję w kostkę o boku ok 2 cm. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek siekam.
W garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju. Dodaję cebulę i na małym ogniu podgrzewam, aż zacznie się szklić. Dodaję czosnek i chwile smażę. Kiedy zapach czosnku zacznie się unosić, dodaję przyprawy: chili, kumin, kurkumę, imbir. Wsypuję dynię i ziemniaki. Smażę minutę cały czas mieszając.
Wlewam bulion i passatę. Dodaję sól. Przykrywam garnek i duszę całość do miękkości warzyw, czyli ok 15 minut. Doprawiam do smaku.
Na talerze wykładam gulasz z dyni. Na górę nakładam włókna mięsa, które uprzednio oderwałam widelcem.
Podaję z pieczywem. Chlebkiem pita lub naan, który nadaje się idealnie do nakładania gulaszu i mięsa zamiast sztućców. ;)