You are currently viewing Wegańska zupa krem z brokuła z awokado
Wegańska zupa krem z brokuła z awokado

Wegańska zupa krem z brokuła z awokadoDziś mam dla Was kolejny przepis na zupę krem. Wegańska zupa krem z brokuła z awokado, to bardzo zdrowa i pożywna propozycja na lekki obiad czy kolację. Zastanawiałam się co dodać do takiej zupy zamiast  śmietany czy sera, by nadać jej kremowości. Wtedy spojrzałam na awokado, które już wołało, aby je zużyć i bingo! Ten eksperyment uważam za udany.

Dzięki awokado taka wegańska zupa krem z brokuła ma cudowną, gładką i kremową konsystencję. Dodatek awokado nie nadaje jedynie fajnej konsystencji, ale również ciekawego smaku i dużo wartości odżywczych i zdrowych tłuszczy nienasyconych. Awokado jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego), C, beta karotenu, E i K oraz składników mineralnych: magnezu, potasu, cynku, miedzi i manganu. Zawiera błonnik pokarmowy, fitosterole i przeciwutleniacze. Warto więc po ten owoc sięgać. Ja go dodaję do sałatek, robię z niego pastę na kanapki, dodaję do kanapek np. do takiej grzanki z jajkiem i szpinakiem pasuje cudownie 🙂 Chyba muszę więcej przepisów z awokado umieścić na blogu.

Tak więc zapraszam Was na miseczkę ciepłej, pożywnej i zdrowej wegańskiej zupy krem z brokuła z awokado.

Wegańska zupa krem z brokuła z awokado

Wegańska zupa krem z brokuła z awokado

Kategoria: Zupy
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 porcje
Przygotowanie 20 min.
Gotowanie 20 min.
Łącznie 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1/2 awokado
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-4 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub wody
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka bazylii użyłam suszonej
  • pieprz do smaku

Wykonanie

  • Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek siekam drobno.
  • Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę
  • Brokuł obieram z liści. Łodygę również obieram usuwając twardą "skórę". Myję i kroję na mniejsze części.
  • W garnku rozgrzewam oliwę. Wrzucam cebulę i smażę aż się zeszkli, dodaję czosnek i kiedy zacznie wydobywać się jego zapach wrzucam ziemniaki.
  • Zalewam całość gorącym bulionem lub ewentualnie wodą.
  • Przykrywam i gotuję 10 minut.
  • Po tym czasie wrzucam pokrojony brokuł, ponownie przykrywam wstępnie solę, dodaję świeżo mielony pieprz i bazylię. Jeśli używasz świeżej bazylii, dodaj ją na samym końcu. Gotuję do miękkości.
  • Wyłączam gaz i daję zupie odrobinę wystygnąć. Wrzucam połówkę obranego awokado i blenduję całość. Dodaję kurkumę i doprawiam solą i sokiem z cytryny.
  • Zupę podaję z grzankami. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Jeśli chcesz być na bieżąco z każdym nowym przepisem i podglądać co u mnie nowego, to zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 

 

(Visited 5 881 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 9 komentarzy

  1. Angelika

    chociaż jadam wszytsko co mi wpadnie w ręcę to ta zupa wygąda najapetyczniej na świecie i z pewnością nie opierałabym sieprzed zjedzeniem jej 😉

  2. Marzena

    Uwielbiam zupy, zwłaszcza jesienią. I ma cudny kolor!

  3. Martynosia

    Ciekawy pomysł na zupę, ma piękny kolor i z pewnością super smakuje 😉

  4. healthystyle

    Nie próbowałam nigdy wcześniej łączyć brokuła z awokado, więc cieszę się, że trafiłam na Twój przepis. Z chęcią wypróbuję to połączenie 😀

  5. Paulina

    Chyba ukradnę Ci przepis 😉 Brzmi super smacznie

Dodaj komentarz

Recipe Rating