1szklankacukru pudru. Można użyć zmielonego na puder erytrolu.
Wykonanie
Składniki zaczynu mieszam w miseczce. Odstawiam przykryty folią zaczyn na ok 10 minut.
Następnie mąki przesiewam i dodaję wszystkie pozostałe składniki oraz zaczyn.
wyrabiam ciasto łyżką. Początkowo ciasto będzie rzadkie, ale z czasem gęstnieje.Po kilku minutach powinno mieć konsystencję jak na filmiku.
Przykrywam folią i odstawiam do wyrośnięcia. Potrwa to w zależności od temperatury otoczenia około godziny.
Smaruję formy olejem. Na filmie dłonie posypuję mąką, ale zdecydowanie łatwiej było jeśli smarowałam je również olejem i tę opcję polecam.
Formułuję małe bułeczki i władam do foremek.
Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na ok 30 minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 °C.
Wstawiam do piekarnika i piekę ok 20 minut.
W czasie pieczenia przygotowuję lukier.
W soku z 1 pomarańczy rozpuszczam przesiany cukier puder. Ilość cukru zależy od tego jak gęsty lukier na pączkach lubisz. Ok 1 szklanka powinna wystarczyć.
Jeszcze ciepłe pączki nadziewam dżemem i zanurzam w miseczce z lukrem.