Go Back
Drukuj
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Wydrukuj przepis
2
from 1 vote
Gnocchi dyniowe z sosem serowym - wegańskie i bezglutenowe
Czas przygotowania
30
min.
mins
Czas całkowity
30
min.
mins
Kategoria:
Dania bezglutenowe, Dania główne
Kuchnia:
wloska
Keyword:
dynia
Porcje:
4
osoby
Calories:
Autor:
Karolina Nicpoń
Składniki
2
szklanki
musu z dyni
Zmiksowana pieczona dynia np. hokkaido
½
szklanki
mąki jaglanej
½
szklanki
mąki ryżowej
2
łyżki
skrobi ziemniaczanej
1
łyżeczka
soli
1
łyżka
złotego siemienia mielonego
1
łyżka
płatków drożdżowych - opcjonalnie
Sos (niby) serowy
1
łyżka
oleju kokosowego lub margaryny
2
łyżki
mąki ryżowej
1
łyżeczka
soli
1
szczypta
pieprzu
50
g
wegańskiego sera, dobrze roztapiającego się
ja używam Block firmy Violife
1½
szklanki
mleka roślinnego
Wykonanie
Wszystkie składniki na kluseczki mieszam w misce i wyrabiam krótko miękkie ciasto.
Formułuję z niego wałki i kroję kopytka. Można wykonać widelcem lub specjalną deseczką wgłębienia jak w tradycyjnych kluseczkach gnocchi.
Kluseczki wrzucam do osolonego wrzątku, partiami. Gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia.
Sos (niby)wegański
Olej rozgrzewam w rondelku. Dodaję mąkę i przesmażam chwilę.
Dodaję mleko roślinne i energicznie mieszam trzepaczką.
Zagotowuję i gotuje na małym ogniu aż trochę zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem oraz opcjonalnie płatkami drożdżowymi.
Dodaję starty wegański ser i mieszam aż się roztopi.
Ugotowane kluseczki podaję z sosem i zieloną pietruszką.