⅓szklankicukru, erytrolu, cukru kokosowego lub innego dowolnego
1łyżeczkacynamonu
1łyżeczkaproszku do pieczenia
½łyżeczkisody oczyszczonej
1szklankapure z dyni hokkaidodynia pokrojona w kawałki upieczona przez ok 20 minuy w piekarniku i zmiksowana na pure (inny rodzaj dyni trzeba obrać po upieczeniu ze skórki)
1pomarańcza
1jabłko
1szklankamleka roślinnego
⅓szklankioleju
1garśćorzechów włoskich
Wykonanie
Najpierw przygotowuję pure z dyni, jeśli nie mam gotowego:Dynię hokkaido kroję na pół, wydrążam pestki i kroję w kawałki razem ze skórką. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C piekąc ją przez ok 20 minut do miękkości. Miksuję na pure razem z sokiem z połówki pomarańczy.Do ciasta potrzebujemy 1 szklanke takiego pure, resztę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Jabłko obieram i kroję w kostkę.
Z pozostałej połówki pomarańczy wykrawam miąższ bez błonek.
Do pure z dyni wlewam olej i mleko roślinne. Mieszam razem.
Dodaję cukier, przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz cynamon.