Tacos z z kurczakiem szarpanym, kremowym serkiem i kolendrą
Pyszne, domowe tacosy z szarpaną piersią kurczaka
Czas przygotowania40 min.mins
Czas gotowania1 godz.hr
Kategoria: Dania główne
Kuchnia: meksykańska
Porcje: 10sztuk
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
Placki tacos
2szklanki mąki kukurydzianej PAN lub MASA HARINA(ze zwykłej kukurydzianej nie wyjdą!)
½łyżeczkisoli
1½szklankigorącej wody
Szarpany kurczak
2piersi kurczaka
1cebula
1ząbekczosnku
1łyżkaprzecieru pomidorowego
1szklankagorącej wody
1łyżeczkamusztardy
1łyżkasosu sojowego
¼łyżeczkipieprzu cayenne
sól, pieprz
1opakowaniesera Hochland Naturalnie, że pyszny! Maasdamer
1łyżkajogurtu naturalnego
garść sałaty/rukoli
½czerwonej cebuli
świeża kolendra
Wykonanie
Tacosy
Mąkę oraz sól wsypuję do miski. Zalewam gorącą wodą i mieszam. Początkowo łyżką, po chwili wyrabiam dłonią elastyczne, gładkie ciasto.
Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolewam jeszcze odrobinę wody.
Ciasto przykrywam folią i odstawiam na ok 30 minut.
Po tym czasie z ciasta formułuję kulki wielkości małej moreli.
Przygotowuję sobie dwa kawałki grubej przezroczystej folii (taką jak w woreczkach strunowych - zazwyczaj 1 woreczek rozcinam na dwa kawałki.)
Na blat lub deskę kładę 1 folię, na to nakładam kulkę ciasta i przykrywam drugim kawałkiem folii. Następnie czymś płaskim i ciężkim (książka lub np. druga deska) przygniatam od góry by kulka równomiernie się spłaszczyła. Poprawiam wałkiem, by placek miał nie więcej niż 2 mm grubości.
Na rozgrzaną, suchą patelnię nakładam przygotowane placki. Podpiekam 2 minuty, odwracam i po kilku chwilach zdejmuję z patelni. Z jeszcze gorących formułuję łódeczki i przewieszam na kratce z piekarnika. Tak jak na zdjęciu.
Szarpana pierś z kurczaka
Piersi oczyszczam z błonek i ścięgien. Kroję w mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek obieram i kroję. Cebulę w piórka, czosnek w plasterki.
Do miseczki daję łyżkę przecieru, musztardę, sos sojowy, pieprz, sól, pieprz cayenne. Mieszam.
Dodaję wodę i mieszam. Odstawiam.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Dodaję cebulę i czosnek. Po chwili dodaję kurczaka i od razu zalewam przygotowaną marynatą.
Przykrywam i gotuję ok. 60 minut na wolnym ogniu. Do momentu, kiedy kurczak pod naciskiem zacznie się rozpadać.
Gotowe piersi wyjmuję z zalewy na talerz i za pomoca dwóch widelców szarpię na włókna.
Przygotowanie tacosów
Ser Hochland Naturalnie, że pyszny! przekładam do miseczki. Dodaję jogurt. Mieszam.
Na tacosy nakładam po łyżce serowego sosu, na to układam sałatę, kurczaka oraz plastry czerwonej cebuli. Posypuję świeżą kolendrą.