Jajka i mleko mieszamy trzepaczką nie ubijając zbytnio. Dodajemy olej, sól i mąkę miksując dalej by nie utworzyły się grudki.
Ciasto odstawiamy na kilka minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C i przygotowujemy dodatki.
Jeśli przygotowujesz ciasto bezglutenowe, również wymieszaj wszystkie składniki i odstaw ciasto na kilka minut.
Rozgrzaną patelnię smarujemy nasączonym w oleju ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem. Nalewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po całej patelni. Smażymy naleśniki z jednej strony, a po chwili, kiedy będą odchodzić od patelni, przekładamy je na drugą stronę.
Usmażone naleśniki układamy na talerzu. Dobrze jest z jeszcze ciepłych uformować kieszonki i tak odstawiać na bok by czekały aż wszystkie się usmażą.
Naleśniki zapiekane z jajkiem
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy na kawałki, zostawiając główkę w całości.
Cebulę kroimy w piórka, szczypiorek siekamy
Naleśniki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Na środek nakładamy szparagi, plaster szynki, cebulę i delikatnie wbijamy jajko.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180st. C przez ok. 10 minut, aż białko całkowicie się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Wyjmujemy. posypujemy świeżym szpinakiem i szczypiorkiem oraz oprószamy solą i pieprzem.