1¼szklankimąki pszennej lub orkiszowej jasnejczyli 170g
½łyżeczkiproszku do pieczenia
½łyżeczkisody oczyszczonej
100gsuchego maku
1łyżkamielonego siemienia lnianego złocistego
⅓szklanki oleju roślinnegoczyli 70g
Wykonanie
Zaczynam od przygotowania formy - Dno smaruję margaryną i wykładam papierem do pieczenia. Papier sięga też trochę na boki formy, ale nie dużo.
Nagrzewam piekarnik do 180°C (góra, dół)
Aquafabę i ocet przelewam do czystej i suchej miski. Ubijam na sztywną pianę.
Powoli, po 1 łyżeczce dodaję cukier - najlepiej drobny, do wypieków.
Kiedy cały cukier jest już w pianie i piana jest sztywna i lśniąca, dodaję do niej przesianą mąkę z proszkiem i sodą i bardzo delikatnie mieszam szpatułką.
Dodaję suchy mak i mieszam dalej bardzo delikatnie.
Następnie cienkim strumieniem wlewam olej i mieszam powoli. W tym momencie piana na pewno trochę opadnie. To jest przewidziane, więc nie ma się czego obawiać.
Przelewam, gęste ciasto do formy i od razu wkładam do nagrzanego piekarnika.
Piekę ok 40 minut. Kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy, to znak że ciasto jest gotowe.
Uchylam drzwiczki piekarnika i wyjmuję z niego ciasto dopiero po 15 minutach.
Studzę i polewam lukrem cytynowym: 4 łyżki cukru pudru mieszam z łyżeczką soku z cytryny i odrobiną wrzątku, do uzyskania gładkiego, gęstego lukru. Można posypać po prostu cukrem pudrem.