Go Back
Drukuj
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Wydrukuj przepis
Wegański solony karmel
Prosty przepis na pyszny dodatek do deserów
Czas gotowania
30
min.
mins
Porcje:
1
słoiczek o poj. ok 250ml
Calories:
Autor:
Karolina Nicpoń
Składniki
1
szklanka
cukru pudru
80
g
masła lub margaryny bezmlecznej
1
puszka
mleka kokosowego o temperaturze pokojowej
1
łyżeczka
soli morskiej gruboziarnistej
Wykonanie
Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier puder. Stawiamy na średniej wielkości ogień. Podgrzewamy, aż się rozpuści.
Mieszamy,ruszając garnkiem. Kiedy już się rozpuści, możemy zamieszać drewnianą łopatką i podgrzewamy, aż nabierze bursztynowego koloru.
Zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy masło lub olej kokosowy o temperaturze pokojowej i energicznie mieszamy, aż masa się połączy.
Dodajemy gęstszą, białą część mleka kokosowego ( ok. 130-180 ml). Mieszamy i podgrzewamy, aż karmel zgęstnieje. Trwa to ok 20 minut.
Do gotowego karmelu dodajemy sól. Mieszamy do rozpuszczenia.
Przelewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Taki karmel może stać w lodówce nawet dwa tygodnie.