Pyszne, proste mocno czekoladowe ciasteczka. Idealne do kubka migdałowego mleka lub kawy
Czas przygotowania40 min.mins
Czas pieczenia15 min.mins
Czas całkowity55 min.mins
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Keyword: ciasteczka, czekolada
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
70gmasła lub margaryny bezmlecznej
¼szklankiskrobi ziemniaczanej50g
½szklankimąki ryżowej białej50 g
1,5łyżeczkiłupin babki jajowatej
5łyżekwody
1łyżeczkaproszku do pieczenia bezglutenowego
¼szklankigorzkiego kakao40g
⅓szklankicukru lub erytrolu zmielonego drobnook. 50g
½szklankicukru pudru - do obtoczenia
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Łupiny babki jajowatej zalewamy 5 łyżkami wody. Odstawiamy.
Masło ucieramy, dodajemy łupiny. Mąki, cukier, proszek i kakao dodajemy do masła i wyrabiamy szybko kruche ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Z ciasta formujemy kulki po ok 20-23g każda. Mocno obtaczamy w przesianym pudrze i układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach.
Pieczemy w 180st. grzanie góra dół przez 12-15 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i dopiero po kilku minutach wyjmujemy i przekładamy na kratkę do przestudzenia.