lukierpół szklanki cukru/erytrolu pudru rozpuszczonego w odrobinie wrzątku.
Wykonanie
Drożdże mieszam z łyżeczką cukru i 1/4 szklanki ciepłej wody lub mleka. ( nie może być gorąca). Dodaję łyżkę mąki sorgo lub ryżowej, mieszam i odstawiam na 10 minut.
W misce umieszczam mąkę sorgo,, skrobię, łupiny babki jajowatej, cukier, sól oraz olej, zaczyn drożdżowy i pozostałe mleko. Wyrabiam ciasto. jest zbyt rzadkie, daj mu czas i wyrabiaj dalej. Staraj się nie dosypywać mąki.
Po chwili ciasto powinno być gęste, gładkie i przy mieszaniu odchodzić od miski, ale dalej będzie dość klejące. Odstawiam ciasto na kilka minut by odpoczęło.
Wykladam na papier do pieczenia. Przykrywam drugim arkuzem papieru i wałkuję na prostokąt.
Nakładam masę makową zostawiając ok 2-3 cm z brzegu. Zwijam w roladę pomagając sobie papierem. Wraz z papierem przekładam do kekówki.
Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Smaruję mlekiem roślinnym (nie za zimnym!) i posypuję posiekanymi orzechami/migdałami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180-st.C przez ok 40 minut. Wystudzony polewam lukrem.