100 gmargaryny bezmlecznej lub masłau mnie zazwyczaj Alsan Bio
¼szklankicukru lub syropu roślinnego
½łyżeczkiproszku do pieczenia bezglutenowego
1łyżka łupin babki jajowatej
¼szklankiciepłej wody
1szczyptasoli
ulubiony dżem gładki lub konfitura
Wykonanie
Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180st.C, bo zanim sięnagrzeje będziemy mieć już ciasteczka czekające na upieczenie.
Mąki mieszamy razem. Dodajemy cukier, sól, proszek dopieczenia i masło.Łupiny babki jajowatej zalewamy w miseczce 1/4 szklankiciepłej wody. Odstawiamy do napęcznienia i przestudzenia. Dodajemy do reszty skladników.
Wyrabiamy szybko ciasto kruche.
Wałkujemy na grubość ok 0,8 cm (można to robić między dwomaarkuszami papieru do pieczenia i i wykrawamy kształty.Ja robiłam kółka, z których z połowy wycinałam gwiazdki.
Wstawiamy do pieczenia grzanie góra dół 180st.C i pieczemy ok 8-10 minut, aż lekko zaczną się złocić.
Po upieczeniu, odczekać 2 minuty i delikatnie przełożyć nakratkę.Przestudzone z gwiazkami oprószamy cukrem pudrem, a na całe kółka nakładamy małą łyżeczkę dżemu. Składamy i gotowe!