Go Back
Drukuj
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Wydrukuj przepis
Bułeczki dyniowe wegańskie
Kategoria:
Pieczywo, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Keyword:
dynia, wegańskie drożdżowe
Porcje:
12
sztuk
Calories:
Autor:
Karolina Nicpoń
Składniki
500
g
mąki pszennej
1¼
szklanki
wody lub mleka roślinnego
170
g
pure dyniowego
z pieczonej dyni (ok ¼ średniej dyni)
2
łyżeczki
cukru
½
łyżeczki
soli
40
g
margaryny bezmlecznej
lub oleju
8
g
suchych drożdży
Wykonanie
Margarynę podgrzewam do rozpuszczenia w rondelku razem z mlekiem lub wodą.
Jeśli używam oleju płynnego, dolewam go do mokrych składników
Do miski wsypuję suche składniki: mąkę, cukier, sól, drożdże.
Do ciepłego mleka z olejem dodaję pure dyniowe. Mieszam. Całość powinna być przyjemnie ciepła, nie gorąca.
Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam, wyrabiając gładkie, miękkie ciasto ok 10 minut.
W razie potrzeby dodaję więcej wody lub mąki jednak trzeba uważać by nie dodać mąki zbyt dużo. Ciasto ma być bardzo miękkie, ale nie klejące.
Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyrabiam chwilę i formułuję wałek, który dzielę na 12 równych kawałków.
Z każdego kawałka tworzę kulę. Jeśli chcę nadać kształt dyni, obwiązuję je luźno sznurkiem cztery razy naokoło.
Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do ponownego podrośnięcia.
W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 180°C
Bułeczki piekę ok. 20-25 minut (do suchego patyczka)
Po upieczeniu uchylam na 5 minut drzwiczki piekarnika i przekładam bułeczki na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!