6kubeczkówjogurtów roślinnychu mnie kokosowe (po 150g każdy)
½łyżeczkisoli
sok z połowy cytryny
Sernik wegański
550gserka z jogurtów - tyle mniej więcej wychodzi ze składników powyżej
¼szklankicukru
1opakowaniebudyniu waniliowego (40g)-można użyć skrobi ziemniaczanej i wanilii
¼szklanki oleju (50g)
½szklankiAquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)(100g)
1szklankawydrylowanych wiśni
Wykonanie
Serek z jogurtów przygotowujemy tak samo jak w tym przepisie: Wegański serek labneh z jogurtów. Gotowy serek powinien mieć taką konsystencję:
W misce mieszam wszystkie składniki na sernik oprócz aquafaby.
W czystej, suchej misce ubijam aquafabę na pianę.
Przekładam ubitą aquafabę do masy serowej i delikatnie mieszam masę łyżką.
Przekładam do tortownicy/foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Masa jest dość rzadka, więc aby nie wypływała, trzeba wyłożyć i spód i boki formy. Na górę układam wiśnie.
Piekę początkowo w 170°C przez 15 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 120°C i piekę 60 minut.
Upieczony sernik pozostaw w uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Włóż do lodówki i schłódź kilka godzin. Dopiero taki dobrze schłodzony sernik wyjmij z formy i podawaj.