1łyżeczkawody z ogórków kiszonych lub octu jabłkowegoopcjonalnie - przyspiesza pracę zakwasu
letnia, przegotowana lub przefiltrowana woda
Wykonanie
Do czystego i wyparzonego słoika wsyp ok 1/3 szklanki mąki ryżowej. Wlej ok 1/4 szklanki wody i łyżeczkę wody z kiszonych ogórków. Mieszaj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej więcej wody. Konsystencja powinna być jak gęsta śmietana, powoli spływać z łyżki.Przykryj słoik kawałkiem ręcznika papierowego lub gazy, zwiąż gumką lub sznurkiem. Odstaw w ciepłe miejsce, bez przeciągów.
Przez kolejne 5 dni, codziennie o tej samej porze dokarm zakwas dodając 2-3 łyżki mąki i mniej więcej tyle samo wody.
Drugiego dnia, użyj mąki gryczanej, trzeciego, ryżowej, kolejnego znowu gryczanej i tak na przemian.
Piątego i szóstego dnia, przed karmieniem, usuń 2 łyżki zakwasu i dopiero dokarm.Kiedy zakwas jest już mocno napowietrzony, możesz przygotować na nim chleb.
Usunięty zakwas nie będzie już potrzebny. Oddaj go komuś, kto chętnie zacznie przygoę z pieczeniem na zakwasie lub zrób np. bezglutenowy zakwas na żurek.