Go Back
Drukuj
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Wydrukuj przepis
5
from 1 vote
Gofry bezglutenowe i wegańskie na jogurcie
Pyszne gofry z grilla elektrycznego
Czas przygotowania
10
min.
mins
Czas pieczenia
5
min.
mins
Kategoria:
Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Keyword:
Gofry
Porcje:
4
sztuki
Calories:
Autor:
Karolina Nicpoń
Składniki
2
kubeczki
jogurtów kokosowych
po 160g
½
szklanki
wody lub mleka roślinnego
4
łyżki
oleju roślinnego
1
szklanka
mąki z sorgo
lub ryżowa, owsiana, gryczana
½
szklanki
skrobi ziemniaczanej
lub z tapioki
1
łyżeczka
łupin babki jajowatej
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
¼
łyżeczki
soli
2
łyżki
cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzidła
Wykonanie
Jogurty o temperaturze pokojowej przekładam do miski. Dodaję wodę lub mleko roślinne, olej i mieszam.
Dosypuję resztę składników i mieszam trzepaczką lub łyżką.
Odstawiam ciasto na kilka minut. W tym czasie rozgrzewam grill elektryczny lub gofrownicę.
Nakładam porcje ciasta i piekę kilka minut.