¾szklankimleka roślinnegou mnie z orzechów laskowych
1łyżeczkaekstraktu waniliowego
1szklankamąki ryżowej
½szklankiskrobi ziemniaczanej
1 ½łyżeczki proszku do pieczenia
⅓szklankicukru kokosowegolub innego dowolnego
⅓łyżeczki soli
Krem kokosowy
1puszka mleka kokosowego mocno schłodzonego (min. 24 godziny)
1łyżeczkadowolnego słodzika (jeśli cukier, to w pudrze)
Wykonanie
Burak gotuję w skórce do miękkości. Studzę i obieram ze skórki.
Kroję buraka na mniejsze kawałki, dodaję do niego olej i mleko roślinne, a także ekstrakt waniliowy. Miksuję razem na gładką masę.
Suche składniki mieszam w misce: mąki, cukier, proszek, sól.
Do suchych składników wlewam mokre i mieszam do połączenia się.
Masę wlewam do kokitek na muffinki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok 20 minut. Sprawdzam patyczkiem i jeśli jest suchy, różowe muffinki bezglutenowe i wegańskie są gotowe.
Studzę na kratce i dekoruję kremem kokosowym.
Krem kokosowy
Z puszki mleka kokosowego wyjmuję samą stałą część. Dodaję cukier i miksuje, aż powstanie gładka masa. Taka śmietanka nie ubija się tak samo jak zwykła śmietana z mleka krowiego. Tę kokosową wystarczy chwilę tylko rozmiksować.