Ryż gotuję w osolonej wodzie ( 1 szklanka ryżu i 2 szklanki wrzącej wody). Studzę.
Cebulę kroję w kostkę. Czosnek siekam. Marchewkę obieram i trę na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju. Dodaję cebulę. Smażę chwilę do zeszklenia. Dodaję czosnek i łyżeczkę garam masala. Po chwili dodaję marchew i smażę minutkę.
Ciecierzycę odsączam z zalewy (ZALEWĘ ZACHOWAJ! - 3 łyżki dodasz do masy, z reszty możesz zrobić pyszne desery). I rozdrabniam w malakserze na w miarę gładką masę. Mogą pozostać większe kawałki.
Dodaję ryż i miksuję chwilę razem.
Dodaję do masy resztę składników. (cebulę z marchewką i przyprawami, mąkę, sól, pieprz, aquafabę) Mieszam, wyrabiając masę na kotlety z ciecierzycy.
Zwilżając dłonie wodą, formułuję kotlety. Obtaczam je w bułce tartej.
Kotlety smażę na rozgrzanym oleju o zarumienienia z obu stron.
Sos z tahini
Majonez mieszam z mlekiem roślinnym, sokiem z cytryny i pastą tahini na gładki sos. Doprawiam solą i pieprzem.