1łyżeczkacukru kokosowegolub melasy, syropu daktylowego czy innego słodu.
1łyżeczkasoli
3łyżkioleju roślinnego lub oliwy z oliwek
1łyżeczkaproszku do pieczenia bezglutenowego(lub 0,5 łyżeczki sody i łyżeczka soku z cytryny/octu jabłkowego)
Wykonanie
Przygotowuję zaczyn: rozpuszczam drożdże w ¼ szklaki ciepłej wody, dodaję łyżeczkę cukru kokosowego oraz łyżkę mąki ryżowej i mieszam łyżką. Przykrywam i odstawiam na 10 minut.
Do większej miski przesypuję pozostałe skłaniki, dodaję zaczyn, olej i szklankę wody. mieszam łyżką ciasto. Wyrabiam tak ciasto ok 10 miut, stopniowo dolewając resztę wody. Ciasto z biegiem czasu mocno gęstnieje. Po tych 10 minutach powinno być gęste, nie lejące, ale też nie nadające się do ww yrobienia dłońmi. Zobacz filmik.
Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
Po tym czasie łyżką nakładam delikatnie porcje ciasta na dłonie posmarowane olejem i formułuję z niego bułeczkę, starając się nie ugniatać ciasta zbyt mocno. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i daję im jeszcze podrosnąć w ciepłym miejscu.
W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180°C.
Podrośnięte bułeczki można naciąć, posypać np sezamem. Piec z termoobiegiem przez ok 20 minut.
Notes
Mąki, które możesz użyć zamiast mąki ryżowej w przepisie na bułki bezglutenowe:
W niezbędnikach, które możesz pobrać tutajpodzieliłam mąki bezglutenowe na dwa rodzaje. Podstawowe i uzupełniające. Szczegółowo sposób łączenia tych mąk opisałam w mailach ze wskazówkami, które po pobraniu tych niezbędników dostaniesz na maila.Do bułeczek bezglutenowych możesz użyć mąki: owsianej, gryczanej, sorgo, kukurydzianej, jaglanej lub z ryżu brązowego. Daj jej taką samą ilość jak ryżowej, a konsystencję dostosuj ilością wody.Najważniejsza jest konsystencja ciasta surowego na bułki bezglutenowe. Popatrz na ten filmik, gdzie pokazuję jak powinno wyglądać ciasto po odpowiednio długim wyrabianiu (minimum 10 minut) Dopiero po tym czasie jesteś w stanie ocenić czy wody jest za dużo czy z mało.Jeżeli w cieście będzie za mało płynu, bułki wyjdą twarde. Jeśli będzie go za dużo, ciasto się rozejdzie, bułki urosną na boki lub będą z zakalcem.