Go Back
Drukuj
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Wydrukuj przepis
Zupa z soczewicy
Pyszna i syta zupa z soczewicy czerwonej
Czas przygotowania
20
min.
mins
Czas gotowania
20
min.
mins
Czas całkowity
40
min.
mins
Kategoria:
Dania bezglutenowe, Dania główne, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia:
indyjska
Porcje:
4
osoby
Calories:
Autor:
Karolina Nicpoń
Składniki
400
g
soczewicy czerwonej
2
szt.
cebuli
2
cm
imbiru
3
ząbki
czosnku
1
puszka
pomidorów
lub 4 szt. pomidorów świeżych pokrojonych w kostkę
2,5
l
bulionu
można użyć wody
2
łyżeczki
soli
szczypta
pieprzu cayenne
2
łyżeczki
garam masala
1/2
puszki
mleka kokosowego
Wykonanie
Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam drobno
Na oliwie smażę cebulę aż się zeszkli, dodaję czosnek i starty na drobnej tarce imbir
Dodaję pomidory, soczewicę surową, bulion i przyprawy
Gotuję całość pod przykryciem ok 20 min, aż soczewica będzie miękka ale trzeba uważać żeby jej nie rozgotować
Do ugotowanej zupy wlewam mleko kokosowe i podaję