Curry z kurczakiem i pomidorami na mleku kokosowym
Proste, rozgrzewające danie na każdą okazję
Czas przygotowania15 min.mins
Czas gotowania20 min.mins
Czas całkowity35 min.mins
Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne
Kuchnia: indyjska
Porcje: 2osoby
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
250gmięsa z piersi indyka lub kurczaka
1szt.cebula
1szt.papryka żółta
1puszkamleka kokosowego
1/2łyżeczkiczerwonej pasty curry
1łyżeczkakurkumy
1/2łyżeczkisoli
kilka gałązek kolendrylub natki pietruszki
limonka
Wykonanie
Mięso kroję w paski i przyprawiam solą, cebulę kroję w piórka, paprykę w paseczki.
Na łyżce oliwy podsmażam cebulę, dodaję mięso i smażę chwilę, nie za długo, tylko tak by nie było surowe. dodaję pastę curry i kurkumę.
Zalewam całość mlekiem kokosowym i na wolnym ogniu duszę ok 15 minut aż sos zgęstnieje. Dodaję pomidorki przekrojone na pół i duszę jeszcze 5 minut. Doprawiam w razie potrzeby.
Podaję posypane świeżą kolendrą lub pietruszką z ryżem, pokropione odrobiną soku z limonki.
Smacznego