2łyżkimioduw wersji wegańskiej dowolnego syropu roślinnego
1łyżkacukrulub 0,5 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
50gmigdałów mielonych
50gmąki jaglanej
50gmąki gryczanej
40gmąki tapiokilub skrobii ziemniaczanej
1/2łyżeczkiproszku do pieczenia
1łyżeczkaprzyprawy do pierników
1łyżeczkakakao
szczyptasoli
Wegański lukier z aquafaby
4łyżkiAquafabawody z ciecierzycy z puszki
1łyżkasoku z cytryny
200gcukru pudru
Wykonanie
Bezglutenowe pierniki
Margarynę lub masło i miód podgrzewam na małym ogniu do rozpuszczenia. Dodaję cukier.
Mąki, sól, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao przesiewam przez sito do miski. Dodaję migdały.
Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam. Ciasto będzie dość miękkie, ale po schłodzeniu będzie dobrze się wałkowało. Formułuję kulę, owijam folią i wstawiam do lodówki na pół godziny, lub ok 15 minut do zamrażalnika.
Ciasto wyjmuję z lodówki. Wałkuję na grubość ok 2-5mm. podsypując mąką blat, stolnicę i wałek. Wykrawam foremką kształty i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiam do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piekę ok 7-10minut
Wegański lukier z aquafaby
Wodę z puszki ciecierzycy mieszam z sokiem z cytryny. Wsypuję cukier puder i ucieram kilka minut na gładką masę. W razie potrzeby dosypujemy cukier lub dolewamy sok z cytryny.
Przelewam do rękawa cukierniczego i nakładam najcieńszą końcówkę do ozdabiania. Równie dobrze można użyć zwykłego woreczka, który po napełnieniu zawiązujemy szczelnie i odcinamy róg. Ozdabiamy pierniczki.