Tradycyjny przepis na pysznego Wigilijnego karpia smażonego
Czas przygotowania12 min.mins
Czas gotowania10 min.mins
Czas całkowity22 min.mins
Kategoria: Dania główne, Main Dish
Kuchnia: Kuchnia polska
Porcje: 4osoby
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
1karp
1cebula
3ząbkiczosnku
1łyżeczkasoli
bułka tarta do panierowania
1jajkodo panierowania
3łyżkimąkido panierowania
olej do smażenia
Wykonanie
Karpia kroję na kawałki jak na zdjęciu ( wygodniejsze niż dzwonki).
Cebulę kroję w półplasterki, czosnek przeciskam przez praskę.
Kawałki karpia obficie posypuję solą i wsmarowuję w nie czosnek.
Obkładam cebulą i przykrytego folią wstawiam do lodówki na ok 12 godzin
Każdy kawałek oczyszczam z cebuli, panieruję w mące, jajku i bułce tartej i smażę na oleju ok 4 minuty z każdej strony w zależności od grubości każdego kawałka ryby.
Smacznego!