Go Back
Drukuj
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Wydrukuj przepis
Jednogarnkowe danie z ciecierzycy
Potrawka z ciecierzycy, ziemniaków, mięsa i pomidorów
Czas przygotowania
30
min.
mins
Czas gotowania
30
min.
mins
Czas całkowity
1
godz.
hr
Kategoria:
Dania bezglutenowe, Dania główne
Kuchnia:
śródziemnomorska
Porcje:
2
osoby
Calories:
Autor:
Karolina Nicpoń
Składniki
250
g
mięsa mielonego
1
puszka
ciecierzycy
500-700
g
ziemniaków obranych
1
puszka
pomidorów
lub 4 pomidory świeże porojone w kostkę
2
szt.
cebuli
2
ząbki
czosnku
125
ml
wina wytrawnego
ja dodałam białe, równie dobrze sprawdzi się czerwone
200
ml
wody
1
łyżka
ziół prowansalskich
1
łyżeczka
soli
lub więcej (do doprawienia)
1/2
łyżeczki
pieprzu
1/4
łyżeczki
ostrej papryki
1/2
łyżeczki
słodkiej papryki w proszku
Wykonanie
Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam na drobno Ziemniaki kroję w dość dużą kostkę
mięso podsmażam w dużym garnku z grubym dnem i dodaję do niego cebulę i czosnek
Wsypuję przyprawy, mieszam i chwilę smażę. Dodaję odsączoną ciecierzycę i ziemniaki
Zalewam całość winem i po chwili dodaję wodę i pomidory.
Gotuję na wolnym ogniu ok 20-30 minut aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiam w razie potrzeby. Smacznego!