Mięciutkie mięso karkówki otulone sosem z pieczarkami i delikatnym posmakiem whisky
Czas przygotowania12 min.mins
Czas gotowania40 min.mins
Czas całkowity52 min.mins
Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne
Kuchnia: Kuchnia polska
Porcje: 4osoby
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
500gkarkówki
300gpieczarek
2szt.cebula
2ząbkiczosnku
125mlwhisky
Marynata
6łyżekoliwy
1łyżeczkamusztardy dijon
1łyżkaoctu balsamicznego
1/2łyżeczkisoli
1/4łyżeczki pieprzu
1łyżkatymianku
Wykonanie
Składniki marynaty łączę ze sobą.
Mięso kroję na 1cm plastry w poprzek włókien i rozbijam. Obtaczam w marynacie i odkładam na noc do lodówki
Cebulę i czosnek siekam pieczarki kroję w grubsze plasterki
Na mocno rozgrzanej patelni smażę plastry mięsa aż się zrumienią. Obsmażone kotlety odkładam na talerz
Na patelnię na której smażyłam mięso wsypuję cebulę i czosnek i po chwili pieczarki. Smażę, aż pieczarki zaczną się rumienić. Doprawiam pieprzem i szczyptą soli. Wlewam whisky.
Wkładam z powrotem plastry mięsa, jeśli trzeba dolewam jeszcze trochę wody, przykrywam pokrywką i na małym ogniu duszę ok 30 - 40 minut, aż mięso będzie mięciutkie.
Podaję z ryżem lub ziemniakami i świeżą sałatką np z rukoli lub gotowaną fasolką szparagową :) Pycha!