1łyżkaśmietany kokosowej, lub innej roślinnejjeśli możesz, użyj zwykłej kwaśnej śmietany
1łyżkasosu sojowego
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Warzywa (marchew, pietruszka, seler) trę na dużych oczkach. Ziemniaki kroję w kostkę, cebulę w małą kosteczkę a pieczarki w paski.
W dużym garnku rozgrzewam 2 łyżki oliwy, Dodaję cebulę. Smażę do zeszklenia i dodaję pieczarki. Solę i pieprzę. Kiedy pieczarki się zaczną rumienić dodaję resztę startych warzyw i zalewam ok 2-3 l wody. Dodaję białą część pora, lubczyk tymianek i ziemniaki. przykrywam. Gotuję na wolnym ogniu ok 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Przyprawiam solą pieprzem i sosem sojowym. Wyjmuję z zupy pora i lubczyk nie będą już potrzebne.
Wyławiam na sito ok połowę warzyw z zupy i odkładam na bok. Resztę miksuję na gładki krem. Warzywa z sita wkładam z powrotem do zupy.
Podaję ze śmietaną posypaną natką pietruszki
Notes
Ja używam śmietanki kokosowej z mleka kokosowego w puszce. Czyli część gęsta, która tworzy się w puszce trzymanej w lodówce.