Grzanka z jajkiem w koszulce czyli zdrowe danie na śniadanie
szpinakiem i awokado
Czas przygotowania15 min.mins
Czas gotowania3 min.mins
Czas całkowity18 min.mins
Porcje: 2grzanki
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
2kromkichleba
2jajka
150gszpinaku
1ząbekczosnku
1/2awokado
1łyżkasoku z cytryny
sól, pieprz do smaku
1łyżkaoctu
Wykonanie
W rondelku zagotowuję wodę z octem.
Szpinak myję czosnek siekam.
Awokado kroję w paseczki i polwam sokiem z cytryny
Na patelni na rozgrzanym maśle lub oliwie podsmażam czosnek. Dodaję szpinak dużą szczyptę soli i podsmażam aż liście zmiękną.
W międzyczasie na innej patelni lekko posmarowanej masłem układam kromki pieczywa i robię grzanki.
Jajka delikatnie wbijam do osobnych miseczek. Kiedy woda z octem się zagotuje delikatnie wlewam do niej jajka. Gotuję 2,5-3minuty w zależności od wielkości jajek i preferencji co do stopnia ścięcia żółtka :)
Na grzankę układam szpinak, awokado i ugotowane jajko. Posypuję solą i świeżo mielonym pieprzem
Smacznego!