Połowę mleka lekko podgrzewam i wsypuję rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam na 15 minut.
Ziemniak, tofu i drugą połowę mleka miksuję na gładką masę blenderem.
Dodaję roztwór drożdży i mieszam. Wsypuję mąkę gryczaną, jaglaną, ziemniaczaną oraz cukier, gumę ksantanową (jeśli dodaję) i ekstrakt waniliowy z rumem. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce. Jeśli używasz drożdży suszonych zmiksuj całe mleko z ziemniakiem i tofu i wsyp suszone drożdże razem z resztą składników.
W piekarniku nastawionym na 50st.C ciasto jest gotowe po ok 20-30minutach. Formuję kulki wielkości orzechów włoskich mokrymi dłońmi i smażę na głębokim tłuszczu ok 3-4 minuty.
Posypuję cukrem pudrem lub polewam lukrem.
lukier cytrynowy
Cukier puder przesiewam przez sitko. Wlewam sok z cytryny, mieszam. Dolewam powoli wodę po łyżce i mieszam aż uzyskam satysfakcjonującą konsystencję.