200gcukrulub 130g ksylitolu zmielonego na cukier puder
1łyczekacukru waniliowego
100mlwody
250gmasła lub margaryny bezmlecznej
12łyżekAquafabawody z puszki ciecierzycy (dobrze sprawdzi się również zalewa z fasoli czerwonej w puszce ;)
80gmąki gryczanejja użyłam jasnej
30gmąki ziemniaczanej
szczyptasoli
Krem z mleka kokosowego
1puszkamleka kokosowegomocno schłodzone w lodówce przez noc
2łyżkicukru pudru
1łyżeczkaekstraktu waniliowego
Wykonanie
muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą
Do garnka wlewam wodę i wsypuję cukier i cukier waniliowy. Zagotowuję często mieszając.
Czekoladę siekam na małe kawałki
Kiedy woda z cukrem się zagotuje, zdejmuję z ognia. Wsypuję czekoladę i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszam do rozpuszczenia aż uzyskam gładki płyn.
W misce mieszam obie mąki i przesiane przez sito kakao i sól. Wlewam aquafabę i małym strumieniem czekoladowy płyn. Mieszam.
Ciasto powinno nie być zbyt gęste - mniej więcej jak ciasto naleśnikowe.
Wlewam do foremek na muffinki. Ciasto nie urośnie zbyt wiele więc można nalewać prawie do samego brzegu.
Wkładam do nagrzanego do 180st. C piekarnika i piekę ok 25 minut.
Muffinki muszą całkowicie wystygnąć zanim je wyjmę z foremek i nałożę krem
Krem z mleka kokosowego
Puszkę mleka kokosowego wyjmuję z lodówki. Po otwarciu powinna na samej górze zebrać się warstwa twardej masy - to ją będziemy ubijać. Pozostały na dnie płyn nam nie będzie potrzebny.
Twardą masę kokosową przekładam do miski i ubijam. Trwa to dużo krócej niż ubijanie kremówki. Dosłownie minuta i powstanie piękna śmietanka. Dodaję cukier i ekstrakt waniliowy, ubijam aż się połączy z kokosową śmietanką.
Kokosową śmietankę przekładam do rękawa cukierniczego i ozdabiam muffinki. Nakładam ulubione świeże owoce i gotowe! :)
Notes
Ciasto równie dobrze możemy wylać na blaszkę i upiec tradycyjne brownie.
Jeśli ktoś lubi, polecam dodać do ciasta garść posiekanych ulubionych orzechów :)
Krem kokosowy jest bardzo trwały i nawet w temperaturze pokojowej nie rozpływa się. Tutaj możecie zobaczyć jak wygląda proces ubijania takiej śmietanki kokosowej
Jeżeli używasz mąki pszennej dodaj jej 100g zamiast mąki gryczanej i ziemniaczanej
Jeżeli nie unikasz jajek w diecie dodaj 3 jajka zamiast aquafaby :)