Go Back
Drukuj
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Wydrukuj przepis
Żurek na żeberkach z ziemniakami
Czas przygotowania
20
min.
mins
Czas gotowania
1
godz.
hr
Czas całkowity
1
godz.
hr
20
min.
mins
Kategoria:
Dania główne, Main Dish
Kuchnia:
Kuchnia polska
Porcje:
4
osoby
Calories:
Autor:
Karolina Nicpoń
Składniki
500
ml
żuru
zakwasu żytniego na żurek
2
marchewki
1
pietruszka
1/4
selera
1/3
pora
1
cebula
3
ząbki
czosnku
2
l
wody
20
dkg
wędzonych żeberek
15
dkg
wędzonego boczku
500
g
białej surowej kiełbasy
4
ziemniaki
2
liście laurowe
4
szt.
ziele angielskie
sól, pieprz do smaku
1
łyżka
majeranku
1
łyżeczka
chrzanu
Wykonanie
żeberka zalewam wodą, wrzucam liście laurowe i ziele angielskie zagotowuję i gotuję ok 30 minut,
Po tym czasie wrzucam obraną marchew, pietruszkę, seler i por i cebulę oraz 2 ząbki czosnku. Gotuję 15 minut.
Odcedzam przelewając wywar do czystego garnka. Wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki i białą kiełbasę. Gotuję 15 minut. Wlewam żur, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Mieszkam i doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Dodaję chrzan.
Boczek kroję w kostkę i smażę na patelni. Wyjmuję z wywaru ugotowaną białą kiełbasę, nacinam ją i smażę razem z boczkiem.
Boczek i kiełbasę przekładam z powrotem do żurku.
Żurek podaję z ugotowanym jajkiem i kawałkiem kiełbasy. Smacznego!