1,5szkl.płatków owsianychjeśli jesteś na diecie bezglutenowej wybierz te bezglutenowe
2/3szkl.migdałów, lub orzechów włoskichalbo innych dowolnych
1/2szkl.pestek dyni
1/4szkl.pestek słonecznika
1/4szkl.pestek sezamu
1/3szkl.wiórek kokosowych
1łyżeczkacynamonu
szczyptasoli
3łyżkimiodulub syropu daktylowego, z agawy lub innego dowolnego
1/3szklankizaparzonej czarnej herbaty z cytryną
Wykonanie
Owocowy mus z jogurtem
Truskawki i mango miksuję na mus. Truskawki można posłodzić jeśli chcecie, ale nie jest to konieczne. Układam w szklankach warstwę musu truskawkowego, połowę jogurtu, mus z mango i na to drugą połowę jogurtu.
granola
Wszystkie składniki wsypuję do miski. Do zaparzonej herbaty wlewam miód i mieszam. Wylewam miód z herbatą do ziaren i mieszam. Wykładam równomiernie, płasko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 150st. C. Po 10 minutach granolę trzeba przemieszać i ponownie włożyć na 10 minut. Po tym czasie znowu mieszam i zostawiam jeszcze na 3 minuty. Powinna być złocista. Wystudzoną granolę przechowuję w szczelnym szklanym słoiku.