5łyżekoleju z pestek dynimoże być inny ulubiony olej lub oliwa
3łyżkisoku z pomarańczy
szczypta soli
garśćlistków melisy
garśćlistków pietruszki
1ząbekczosnku
kilkaorzechów włoskich, nerkowców lub innych ulubionych
Wykonanie
Ciabatty kroję na pół i wydrążam środek, tak by powstały kieszonki, w które upcham dużą ilość warzyw ;)
Bakłażana i cukinię kroję w 1cm plasterki. Bakłażana wzdłuż, cukinię w poprzek, ale trochę na ukos, żeby plasterki były większe ;) Solę i pozostawiam, aby puściły sok. Dzięki temu pozbędziemy się niechcianej goryczki z warzyw. Po kilkunastu minutach odsączam je papierowym ręcznikiem
Paprykę kroję na ćwiartki.
Na mocno rozgrzanej grillowej patelni grilluję warzywa. Nie za długo, tak by zachowały odrobinę chrupkości :)
Przygotowuję dressing.
Siekam melisę i pietruszkę. W miseczce mieszam olej, sok z pomarańczy, sól, pieprz, rozgnieciony ząbek czosnku oraz posiekane podprażone orzechy. Grillowane warzywa zalewam dressingiem i mieszam. Odstawiam na kilka minut, by warzywa przeszły smakiem dressingu.
Spód ciabatty smaruję serkiem kozim, układam plaster piersi indyka, na to układam plaster bakłażana, dalej cukinię i garstkę kiełków. Przykrywam górną częścią ciabatty.
Tak przygotowaną kanapkę zawijam ciasno w folię aluminiową aby zachować jej kształt i odstawiam na min. kilkanaście minut.
Przed samym podaniem można taką kanapkę włożyć na chwilę na rozgrzanego grilla, ale nie jest to konieczne ;)
Może brzmi to skomplikowanie, ale mówię Wam - warto! :)