bułka tarta do obtoczenialub bułka tarta bezglutenowa
Wykonanie
Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. Podsmażam na łyżce oleju, aż sie lekko zarumieni. Odstawiam.
Suche pomidory zalewam gorącą wodą na dosłownie 1 minutę, by zmiękły. Odsączam i drobno siekam.
Listki bazylii również siekam.
Usmażoną cebulę, pomidory, bazylię i przyprawy wsypuję do mięsa, wbijam 1 jajko, ale nie jest to konieczne (kotlety mielone bez jajka będą równie smaczne i zwarte), przyprawy i 1 lub 2 łyżki bułki tartej w zależności od konsystencji.
Masę wyrabiam ręką bardzo dokładnie.
Bułkę tartą wsypuję na talerz. Do miseczki wlewam letnią wodę. Przed nałożeniem porcji mięsa na ręce, moczę je w wodzie, by masa się ładnie formowała.
Formułuję kotlety i obtaczam w bułce tartej spłaszczając je.
Kotlety smażę na złoto z dwóch stron. Wkładam do naczynia żaroodpornego, przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180st.C na ok 5 - 10 minut.
Czasem kiedy kotlety wyszły w miarę płaskie i jestem pewna, że w środku nie są już surowe wystarczy usmażyć je na patelni.