Aquafaba od podstaw, czyli jak zrobić Aquafabę z suchej ciecierzycy
Czas przygotowania12 min.mins
Czas gotowania1 godz.hr
Czas całkowity1 godz.hr12 min.mins
Kategoria: Wegańskie
Porcje: 1szklanka AF
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
3szklankiciecierzycy suchej
3-4szklankiwody + woda do namoczenia ciecierzycy
Wykonanie
Ciecierzycę wsypuję do dużej miski i zalewam wodą. Wody powinno być dość dużo, musi wystawać kilka cm ponad ciecierzycę. Pozostawiam na całą noc min 8 godzin a najlepiej 12 lub więcej, aby ziarna się namoczyły.
Rano odcedzam ciecierzycę (wodę wylewam). Przesypuję ziarna do garnka i zalewam świeżą wodą - ok 3-4 szklanek. Woda powinna wystawać trochę ponad ziarna. Gotuję ok 1,5 godziny pod przykryciem.
Po tym czasie odcedzam ciecierzycę. Płyn z gotowania to właśnie Aquafaba. Z tej ilości ciecierzycy wychodzi ok 1 szklanka płynu.