Kategoria: Dania główne, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Porcje: 4osoby
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
Kasza bulgur z grillowanymi warzywami
1szklankakaszy bulgur
1cukinia
1bakłażan
1czerwona papryka
garśćrukoli
orzechywłoskie lub nerkowce do posypania
dressing
5łyżekoleju z pestek dyni
2łyżkisoku z cytryny
0,5łyżeczki soli
0,5łyżeczkiczerwonego pieprzulink do sklepu powyżej
pęczekmelisy
półpęczkapietruszki zielonej
1ząbekczosnku
Wykonanie
Kasza bulgur z grillowanymi warzywami
Warzywa kroję w plastry - ok 1 cm., solę i odstawiam aż puszczą wodę, tak około15-20 minut. W tym czasie gotuję kaszę.
Szklankę kaszy zalewam dwoma szklankami wrzątku, lekko solę - ok pół łyżeczki.
Gotuję 10-12 minut pod przykryciem. Mieszam kaszę praktycznie tylko raz po zalaniu wrzątkiem, później już do niej nie zaglądam. Po tym czasie wyłączam gaz i pozostawiam kaszę pod przykryciem jeszcze na 10 minut. Powinna cała woda wsiąknąć w kaszę.
Warzywa wycieram ręcznikiem papierowym i grilluję na grillowej patelni po kilka minut na każdej stronie. Ponownie delikatnie solę i odkładam.
Warzywa kroję na mniejsze wygodne kawałki i przekładam do ugotowanej kaszy. Dodaję rukolę, zalewam dressingiem i mieszam. Posypuję podprażonymi orzechami.
Jeśli przygotowuję sałatkę w słoiczkach na wynos, układam po kolei najpierw dressing, kasza, warzywa, rukola i orzechy
dressing
Olej, sok z cytryny, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i pognieciony w moździerzu czerwony pieprz łączę ze sobą w miseczce. Listki melisy i pietruszki siekam drobno i dodaję do dressingu.
Notes
Jeśli chcecie i nie ma przeciwwskazań jeśli chodzi o nabiał możecie dodać trochę sera koziego lub fety.