Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Śniadania i kolacje
Porcje: 8kotlecików
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
300gmięsa ugotowanegonp z kurczaka, indyka
100gryżuodmierzony surowy
1/2marchewkiugotowanej np w rosole
1/2pietruszkiugotowanej np w rosole
1cebula
1ząbekczosnku
kilka pomidorów suszonychz zalewy lub suchych
pęczekpietruszki zielonej
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Ryż ugotowałam w osolonej wodzie i wystudziłam
Mięso zmieliłam razem z ugotowaną marchewką i pietruszką.
Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam, dodałam zmielone mięso i smażyłam chwilę razem.
Pomidory zalałam gorącą wodą i po kilku minutach odcedziłam i posiekałam drobno. Jeśli używasz pomidorów w oleju, wystarczy że je posiekasz drobno
Mięso, ryż i pomidory łączę w misce. Dodaję posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Mocząc dłonie w wodzie formułuję z masy kotleciki i obtaczam w tartej bułce. Jeśli nie są całkiem zimne wkładam je jeszcze na 20 minut do lodówki. Przed smażeniem muszą być zimne.