Dżem z czarnej porzeczki z jabłkiem i nutą pomarańczy
Czas przygotowania3 min.mins
Czas gotowania30 min.mins
Czas całkowity33 min.mins
Kategoria: Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
2kgowoców czarnej porzeczki
1 1/2kgjabłeknajlepiej odmiany paierówka
50dkgcukrutrzcinowego
1sztcytrynya raczej sok z jednej cytryny
3sztpomarańczysok z 3 pomarańczy
Wykonanie
Owoce po umyciu i odsączeniu z wody wkładam do garnuszka i zasypuję połową porcji cukru na 2-3 godziny.
Następnie rozgniatam je w garnku i smażę na wolnym ogniu ciągle mieszając ok 30-40 minut. Smażenie to powtarzamy drugiego i trzeciego dnia (krócej 20-30minut)
W trzecim dniu obieram jabłka, wycinam gniazda nasienne i kroję w ćwiartki. Dodaję sok z 1 cytryny i drugą połowę cukru. Smażę na wolnym ogniu aż się rozpadną.
Dodaję miazgę z jabłek do usmażonych porzeczek, wlewam sok z trzech pomarańczy i jeszcze chwilę smażę, aż konsystencja będzie dość gęsta. Można teraz dosłodzić jeśli jest taka potrzeba :)
Gorący dżem nakładam do słoików uprzednio wyparzonych. Dżem można pasteryzować ok 15 minut. Ja nie pasteryzowałam, bo stwierdziłam, że po trzykrotnym smażeniu już nie ma takiej potrzeby i wystarczy zakręcić słoiki na gorąco i odłożyć do wystygnięcia owinięte ściereczką.