Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: kasza jaglana, Wegański ser
Porcje: 2osoby
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
0,5szklankikaszy jaglanej
1szklankamleka roślinnegolub wody
0,5cytrynysok z połówki cytryny
1szczyptasoli
1łyżkamąki ziemniaczanej
1/4szklankidowolnej mąki bezglutenowej (kokosowej, gryczanej, ryżowej lub jaglanejjaką tam macie pod ręką. Jeśli leniwe nie muszą być bezglutenowe użyjcie pszennej :)
Wykonanie
Kaszę jaglaną zalewam mlekiem roślinnym lub wodą i gotuję ok 15 minut. Jeśli kasza wsiąknie całą wodę można trochę dolać by się nie spaliła.
Ugotowaną kaszę jeszcze ciepłą blenduję chwilę z sokiem z połowy cytryny, ale nie na gładko tylko tak, by pozostały grudki.
Dodaję szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną i ok połowy porcji pozostałej mąki. Dodaję w razie potrzeby resztę mąki obserwując konsystencję ciasta. Im więcej mąki dodamy tym twardsze będą pierogi, więc dodajemy tylko tyle by ciasto się dało ładnie wałkować.
Zawsze sprawdzam wrzucając kilka pierogów do wrzątku czy się rozpadają i jeśli jest ok, przygotowuję resztę pierogów.
Biorę kawałek ciasta i formułuję z niego wałek. Lekko rozpłaszczam i kroję nożem lekko na ukos małe pierożki. Wrzucam na osolony wrzątek i gotuję od wypłynięcia ok 5-8 minut
Podaję z ulubionym słodzidłem, podsmażoną na złoto bułką tartą ( można użyć bezglutenowej, lub pominąć) i cynamonem.