Chlebek ziołowy na mące orkiszowej bez jajek i mleka
Czas przygotowania1 godz.hr
Czas całkowity1 godz.hr
Kategoria: Śniadania i kolacje, Wegańskie
Porcje: 1tortownica o śr. ok. 24cm
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
Ciasto na chlebek ziołowy
550gmąki orkiszowej jasnej
1,5szklankiciepłej wody
40gdrożdży świeżych
0,5łyżeczkicukru
1łyżeczkasoli
4łyżkioliwy z oliwek
Masło ziołowe
120gmasła lub margarynyewentualnie oliwy
3łyżkiposiekanej natki pietruszki
3łyżkiposiekanego koperku
3łyżkiposiekanej bazylii świeżej
2-3ząbkiczosnku
1łyżeczka soli
Wykonanie
Masełko ziołowe
Masło lub margarynę wyjmuję z lodówki, by ogrzało się do temperatury pokojowej. Ucieram z solą, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Mieszam i odstawiam na bok.
Ciasto na chlebek ziołowy
Drożdże wsypuję do miski. Dodaję cukier, pół szklanki ciepłej wody, łyżkę mąki i mieszam. Odstawiam na 15 minut.
Do miski wsypuję resztę mąki, sól, wlewam rozczyn, pozostałą część wody i mieszam początkowo drewnianą łyżką, później ręką wyrabiam chwilę ciasto. Dodaję oliwę i wyrabiam dalej. Jeśli ciasto ciągle mocno się klei dodaję więcej mąki, ale nie za dużo, żeby nie było twarde. Wyrabiam kilka minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyrabiam chwilę i dzielę ciasto na trzy części. Każdą część rozwałkowuję na prostokąty, smaruję masłem ziołowym i kroję wzdłuż na 4 paski. Każdy pasek zwijam w harmonijkę.
Gotowe harmonijki układam w blaszce, przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Rozgrzewam piekarnik do 180st. C. Wstawiam chlebek i piekę 30 minut.
Smacznego!
Notes
Jeśli używasz oliwy zamiast margaryny lub masła, wlewaj ją powoli do posiekanych ziół i czosnku wymieszanych z solą do uzyskania konsystencji pesto, które łatwo będzie rozsmarować na plackach ciasta.