Polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem
Czas przygotowania30 min.mins
Czas gotowania20 min.mins
Czas całkowity50 min.mins
Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Main Dish
Porcje: 2osoby
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
1polędwiczka wieprzowa
1cebula
200gkurek
1/2szklankiczerwonego wytrawnego wina
1szklankabulionu lub wody
2łyżkiśmietanki ryżowej lub kokosowej
1gałązkarozmarynu
sól i pieprz do smaku
1łyżeczkamąki ziemniaczanej
1łyżkasosu sojowegoopcjonalnie
4łyżkioleju
Wykonanie
Kurki dokładnie myję, osuszam papierowym ręcznikiem i kroję na mniejsze kawałki.
Cebulę siekam drobno.
Do rozgrzanego delikatnie garnka z grubym dnem wlewam 2 łyżki oleju, wrzucam cebulę i smażę chwilę, aż się zeszkli.
Dodaję pokrojone kurki, zwiększam ogień, by woda, która się uwolni z grzybów szybko odparowała i smażę kilka minut. Przyprawiam solą i pieprzem. Smażę, aż grzyby zaczną się delikatnie rumienić.
Wlewam wino, smażę dalej i po chwili wlewam wodę lub bulion. władam do sosu gałązkę rozmarynu. Zmniejszam ogień i duszę grzyby 2-3 minuty. Dodaję sos sojowy i śmietankę. W tym momencie ewentualnie doprawiam solą lub pieprzem jeśli trzeba.
W łyżce zimnej wody rozpuszczam łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlewam do sosu kurkowego.
Zagotowuję i mieszam aż zgęstnieje. Odstawiam z ognia .
Polędwiczkę myję, osuszam i oczyszczam z wszystkich błon.
Mięso kroję na ukośne plastry w poprzek włókien o szerokości ok 2 cm. Każdy plaster bardzo delikatnie rozbijam tłuczkiem i przyprawiam solą i pieprzem
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju i układam plastry polędwiczki. Smażę krótko - po 1-2 minuty z każdej strony. Nie dłużej, bo mięso będzie twarde. Krótko usmażona polędwiczka jest miękka i delikatna. Na patelnię z mięsem wlewam sos kurkowy i podgrzewam razem ok 2 minuty.