Zupa z soczewicy czerwonej, rozgrzewająca zupa krem
Czas przygotowania10 min.mins
Czas gotowania15 min.mins
Czas całkowity25 min.mins
Kategoria: Wegańskie, Wegetariańskie, Zupy
Porcje: 4osoby
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
1szklankaczerwonej soczewicy
2duże ziemniaki
1średniej wielkości marchew
1cebula
3ząbkiczosnku
1/2cmplasterek imbiru
1łyżeczkanasion kolendry
1/2łyżeczki kuminu
1płaska łyżeczkacynamonu
1płaska łyżeczkasłodkiej papryki w proszku
1szczyptachilli (ostrej papryki, pieprzu cayenne)lub więcej, jeśli lubisz ostrzejsze smaki
1/2łyżeczkikurkumy
1łyżeczkasolilub więcej do smaku
1/2łyżeczkiczerwonego pieprzu w ziarnachmożna zastąpić czarnym lub kolorowym
1 i 1/2litrawody lub bulionu
Wykonanie
Cebulę kroję w kostkę, marchew obieram i trę na tarce o grubych oczkach, czosnek siekam drobno, a ziemniaki obieram i kroję w dość drobną kostkę (ok 1 cm.)
Pieprz, kolendrę i kumin przekładam do moździerza i rozgniatam.
Do garnka wlewam 2 łyżki oleju, rozgrzewam na średnim ogniu, wsypuję przyprawy z moździerza, dodaję pozostałe przyprawy poza solą i chwilę je smażę. Dodaję cebulę i czosnek i smażę dalej ok 2 minuty.
następnie dodaję marchew i ziemniaki. Mieszam i po chwili dołącza do warzyw przepłukana na sitku pod bieżącą wodą soczewica.
Zalewam warzywa bulionem lub wodą, dodaję sól i przykrywam.
Gotuję ok 15 minut aż warzywa będą miękkie.
Blenduję gotową zupę i ewentualnie doprawiam.
Podaję taką zupkę z grzankami lub po prostu tylko posypaną zieloną pietruszką :) Smacznego!