orzechy, kakao, migdały, kokos, polewa czekoladowa do obtoczenia
Wykonanie
Suszone daktyle zalewam wrzątkiem na ok 20 minut. Świeżych nie trzeba moczyć.
Ciecierzycę płuczę z zalewy (zalewę oczywiście odlewam do słoiczka do przygotowania innych pyszności z jej udziałem) i osuszam ręcznikiem papierowym.
wkładam do malaksera. Dodaję masło orzechowe, odcedzone porządnie daktyle, rum i kakao. Miksuję do uzyskania w miarę możliwości gładkiej konsystencji. Jeśli masa nie chce się miksować, poprawiam blenderem ręcznym.
Z masy formułuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczam w rozdrobnionych orzechach, migdałach, kakao czy co tam mam pod ręką.
Wkładam do lodówki na kilka godzin przed podaniem, choć ten punkt jest trudny do zrealizowania. Kilka znika zaraz po przyrządzeniu :D
Smacznego!