Fit deser z kaszy jaglanej z karmelizowanymi jabłkami.
Czas przygotowania10 min.mins
Czas gotowania20 min.mins
Czas całkowity30 min.mins
Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Porcje: 2osoby
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
0,5szklankikaszy jaglanej
1,5szklankiwody
1laskawaniliiewentualnie cukier z ziarnami wanilli
3-6sztuksuszonych daktyli
ok. 0,5szklankiroślinnego mleka
0,5łyżeczkicynamonu
1dużejabłko
1łyżkaoleju kokosowego
2łyżkisropu z agawylub innego dowolnego słodzidła, cukru, cukru trzcinowego, kokosowego, syropu z daktyli, klonowego itp
1łyżkaprażonych orzechów lub domowej granoli
Wykonanie
Kaszę wsypuję na sitko, płuczę chwilę i przelewam wrzątkiem.
Wsypuję do garnka zalewam 1,5 szklanki wrzącej wody, dodaję daktyle. Wanilię przecinam wzdłuż, wyjmuję ziarenka, dodaję do kaszy ziarenka i przeciętą laskę wanilii. gotuję 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
W międzyczasie obieram jabłko i kroję w ósemki.
Na patelni roztapiam olej kokosowy, wrzucam jabłka i wlewam syrop z agawy.
Smażę kilka minut, do momentu kiedy jabłka będą miękkie i złociste.
Z ugotowanej kaszy wyciągam laskę wanilii. Do reszty dodaję mleko roślinne i blenduję na gładką masę. W razie konieczności dolewam więcej płynu. Masa ma być półpłynna, trochę luźniejsza niż budyń. Po schłodzeniu odrobinę zgęstnieje. Dodaję cynamon, mieszam i próbuję, a w razie potrzeby dosładzam syropem z agawy. Przekładam do dwóch szklanek. Na górę układam jabłka i sypię domową granolą, lub podprażonymi orzechami.