Piekarnik rozgrzewam do 180st.C
Keksówkę wykładam papierem do pieczenia
Daktyle zalewam wrzątkiem i odkładam do nasączenia na ok 20 minut
Fasolę i masło orzechowe miksuję. Dodaję odsączone z wody daktyle, mąkę owsianą, kakao, proszek do pieczenia, sól, chilli, aquafabę i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Miksuję na gładką masę.
Masę wykładam do przygotowanej formy. Masa jest dość zwarta, plastyczna. Mokrą ręką wyrównuję wierzch.
Wkładam do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 minut
Gotowe ciasto można polać kakaową polewą. W kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu podgrzewam 2 łyżki słodzidła (cukru lub syropu z agawy, ksylitolu - pudru), 2 łyżki kakao, łyżkę wody i łyżkę oleju kokosowego.
Najlepiej smakuje przyozdobione malinami lub porzeczkami z dodatkiem bitej kokosowej śmietany lub domowymi lodami :)